چکیده:
استان سمنان با ارتفاع متوسط m 1130 از سطح دریا در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر ایران واقع شده که دارای آب و هوای خشک، معتدل، کمآب بوده و غالبیت اصلی ماهیان این استان را خانواده بزرگ کپورماهیان نظیر کپور معمولی، خیاطه، کولی، سیاهماهی تشکیل داده است. نمونهبرداری انگلی ماهیان استان در 6 ایستگاه تحقیقاتی از قسمتهای بالا و پاییندست رودخانههای حبلهرود، چشمهعلی و سد شهید شاهچراغی طی 6 ماه از بهمنماه 1392 الی تیرماه 1393 با صید 150 قطعه ماهی توسط تورهای صیادی انجام پذیرفت. از بررسی ضایعات میکروسکوپی پوست، آبشش، بالهها و چشم ماهیان 8 جنس از 2 رده مختلف انگلی نظیر: 1 جنس Ligula intestinalis از رده Cestoda و 7 جنس از رده Monogenea شامل 2 جنس Gyrodactylus .sp ،1 جنس Dactylogyrus .sp ، 1جنس Dactylogyrus lenkorani ، 2 جنس Paradiplozoon .sp و1 جنس Diplozoon megan شناسایی گردید. ماهیان کپور و کولی به ترتیب با 3 و1 جنس بالاترین و پایینترین تنوع و تراکم انگلی و رده Monogenea با 7 جنس و Cestoda با 1 جنس به ترتیب بیشترین و کمترین حضور را در ماهیان منابعآبی استانسمنان داشتند همچنین 2 جنسParadiplozoon .sp و Gyrodactylus .sp از اندام ماهیانکپور و خیاطه به صورت مشترک گزارش گردید. آنالیز واریانس طول و وزن ماهیان نشان از همبستگی ناقص و مستقیم ماهیانکپور و خیاطه و همبستگی ناقص و معکوس سیاهماهیان دارد، نتیجه اینکه با افزایش طول و وزن کپورماهیان فقط درصد آلودگی و در ماهیان خیاطه با افزایش معیار طول درصد و شدت آلودگی انگلی آنان افزایش یافته اما در سیاهماهیان با کاهش طول و وزن فقط شدت آلودگی آنان با افزایش همراه بوده است.
مقدمه:
توسعه آبزیپروری در تأمین نیازهای تغذیهای بشر و اقتصاد ملل مختلف نقش بسیار مهمی دارد لذا کشور ایران نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی، شرایط آب و هوایی و برخورداری از منابعآبی مختلف در برگیرنده گونههای مختلف و متنوعی از ماهیان میباشد که هر یک پذیرای انگلهای متفاوتی بوده و این موضوع اهمیت بررسی انگلی ماهیان را بسیار پر رنگتر مینماید (عباسی، 1373). یکی از عوامل تامین نیازهای پروتئینی کشور ما بهرهبرداری مناسب از آبهای داخلی و پرورشی انواع آبزیان میباشد بنابراین شناخت عوامل مضر در توسعه پرورش ماهیان برای کاهش ضایعات و پیشگیری از بیماریها ضرورت دارد بدین صورت که انگلها موجب کاهش رشد، تاخیر در بلوغ جنسی و یا عقیمی و مرگ و میر ماهیان میشوند و اغلب زمینه را برای بیماریهای میکروبی، ویروسی و خارجی فراهم میسازند. یکی از شرایط تولید آبزیان، حفظ بهداشت و جلوگیری از بروز بیماریها آنها میباشد لذا برای مقابله با شیوع بیماریهای انگلی و خسارات ناشی از آن در یک منطقه فقط شناسایی انگلها کافی نمیباشد بلکه شناخت انگلهای ماهیان در مناطق اکولوژیکی مختلف، مطالعه بوم شناختی، همه گیرشناسی آنها، شناخت دقیق روابط متقابل بین انگل و میزبان و رابطه آن دو با محیطی که در آن زندگی میکنند ضرورت دارد (جلالی، 1377).
امروزه بسیاری از کشورهای پرورشدهنده آبزیان از بروز بیماریهای آبزیان رنج میبرند. این در حالی است که فقدان قوانین و مقررات جامع در مورد بیماریهای آبزیان سبب شده که بسیاری از بیماریهای خطرناک از ناحیهای به ناحیه دیگر و از کشوری به کشور دیگر انتشار یافته و در پارهای از موارد موجب ورشکستگی و برچیده شدن آبزیپروری در این مناطق شود. از جمله عوامل بیماریزا میتوان به حضور انگلها اشاره نمود که این عوامل به خصوص در ماهیان هرز غیربومی گستردگی بیشتر داراست همچنین سدهای ذخیره آب که نقش اساسی در ذخیرۀ آب جهت مصارف کشاورزی و آشامیدنی برخوردارند از نظر سلامتی، بهداشت جامعه و آلودگی ماهیان موجود در این منابع آبی به دلیل احتمال انتقال آنها به انسان و یا سایر جانوران مورد بررسی قرار میگیرد. امروزه با توجه به گسترش فضاها یا شبکههای آبی همانند کانالها، شبکههای آبیاری و دریاچههای پشت سدها توجه فزایندهای به استفاده بهینه از این منابع از جنبه آبزیپروری در سطح جهان بوجود آمده است (عباسی، 1373). با توجه به توسعه پرورش ماهی در استان سمنان و امکان انتقال آلودگیهای انگلی از ماهیان بومی به ماهیان پرورشی، انجام مطالعات انگلشناسی ضرورت دارد.
برای دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
لینک بالا اشتباه است
:: بازدید از این مطلب : 93
|
امتیاز مطلب : 4
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1